terug

Doe mee aan de enquête Enschede Aardgasvrij

Tot 17 september krijgen inwoners de kans hun mening te geven over het aardgasvrij maken van de stad en hun eigen woning. De enquête is een eerste stap in het maken van de Transitievisie warmte. Het online-onderzoek wordt uitgevoerd door het Kennispunt Twente.

Transitievisie warmte
In het nationale Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2050 geen aardgas meer gebruikt voor het verwarmen van gebouwen. Momenteel is aardgas hiervoor veruit de meest gebruikte energiebron. Om aan deze opgave te voldoen, moet elke gemeente eind 2021 een Transitievisie warmte hebben vastgesteld. Deze visie beschrijft de route naar het aardgasvrij maken van Enschede. Per wijk wordt aangegeven wat het meest duurzame alternatief voor aardgas is tegen de laagste kosten. Ook is er aandacht voor de volgorde waarin wijken van het aardgas afgaan.

De route naar een aardgasvrij Enschede is niet in beton gegoten en wordt minimaal iedere vijf jaar opnieuw bekeken. De komende decennia kan er namelijk nog veel veranderen op het gebied van duurzame energiebronnen. De gemeente volgt deze ontwikkelingen op de voet en neemt deze mee in haar plannen.  

Doe mee aan het onderzoek
De gemeente Enschede kan de Transitievisie niet in haar eentje maken en heeft hierbij uw inbreng nodig. Uw mening is van belang. Helpt u ons? Dit doet u door aan te geven wat u belangrijk vindt bij het aardgasvrij maken van uw wijk en woning. Tot 17 september kunt u meedoen met een onlineonderzoek. Iedereen die in Enschede woont, mag zijn of haar mening geven. De gemeente kan zo samen met u een plan van en voor de stad maken.

“Ik roep heel Enschede op om mee te doen aan het onderzoek”, aldus wethouder Jeroen Diepemaat. “Landelijk hebben we namelijk met elkaar afgesproken dat alle huishoudens in 2050 hun woningen anders dan met aardgas verwarmen. Voor ons is het van belang om te weten wat onze inwoners hierbij belangrijk vinden. Zij weten namelijk als geen ander wat er bij hen in de straat speelt.”

Twekkelerveld
In Enschede is Twekkelerveld de eerste bestaande wijk die van het aardgas afgaat. Op dit moment doet de gemeente daar onderzoek naar het beste alternatief voor aardgas. Samen met bewoners kijkt de gemeente naar de beste keuzes voor Twekkelerveld. De ervaringen van Twekkelerveld worden meegenomen in de Transitievisie warmte. Meer informatie over het aardgasvrij maken van Twekkelerveld vindt u op enschede.nl/aardgasvrij.