terug

Tegelwippen in Twekkelerveld

Samantha Jacobs uit de Taurusstraat hoefde er niet lang over na te denken. “Mijn tuin was volledig betegeld. Nu ligt er gras met aan de zijkanten mooie borders vol kleurrijke bloemen en planten. Ik hou erg van vlinders en bijen. Mijn tuin is nu veel levendiger. Alles ziet er kleurrijker en mooier uit.” 

Samantha liep al wat langer rond met de wens haar tuin te vergroenen toen ze hoorde van het NK Tegelwippen en de Tegelservice. “Precies het zetje wat ik nodig had. Ik wist niet goed wat ik aan moest met zo’n berg tegels en nu kon de Tegelservice alles ophalen. Dus, hup, snel de tegels eruit en doorpakken. Op YouTube-filmpjes zag ik hoe ik het moest aanpakken. Daarna heb ik een plattegrond van de tuin gemaakt en ingetekend hoe ik het wilde hebben. En zie hier het resultaat.” 

Twekkelerveld mag van haar nog veel meer kleur krijgen. “Ik woon langs een groenstrook, maar ook die is soms zo kaal en leeg. Van mij mag alles vol bloemen staan!” 

Marion Given en haar buurvrouw maakten de Toekomststraat een stukje groener. “Wij hebben een geveltuin aangelegd. Onze huizen grenzen direct aan de straat. Dankzij het NK Tegelwippen
hoorde ik dat je een strook tegels eruit mag halen om er planten in te zetten. Dat hebben we gedaan. Aan beide kanten staat nu een mooie klimplant. Daar tussenin staan mooie planten die goed zijn voor insecten, zoals vlinders en bijen. En we hebben net narcissenbollen geplant voor de lente.” 

Volgens Marion was het heel gemakkelijk. “Op de website groenblauwenschede/zogroen staat wat je moet doen: tegels wippen, geel zand eruit, grond en compost erin en plantjes planten.” Ze is erg blij met het eindresultaat. “Een geveltuin maakt een groot verschil. Het fleurt de straat op. Ik word er vrolijk en blij van. Hopelijk doen volgend jaar meer buren gezellig mee. Want er vallen nog veel tegels te wippen en er kunnen veel meer bloemen bij!” 

Dankzij het tegelwippen is Twekkelerveld nog beter voorbereid op het weer van de toekomst. Daarin krijgen we zwaardere regenbuien, hetere dagen en langere periodes van droogte. Met groen in plaats van tegels zakt regenwater beter de grond in en houden planten de omgeving koel! 

Meer weten?
Kijk op www.groenblauwenschede.nl/zogroen